čtvrtek 21. srpna 2014

Lymfatické masáže



Čím prospívají zrovna lymfatické masáže? Inu, to je jednoduché. Ocení je hlavně něžné pohlaví, protože tento typ masáží dokáže postupně odstranit celulitidu. Nejde přitom jen o klasický kosmetický zákrok, lymfatická masáž dokáže ulevit od celé řady zdravotních problémů.
Lymfa je totiž vlastně bezbarvá tekutina, která koluje v našem těle. Jinak se jí říká také míza. A pokud tato tekutina neproudí tak, jak by ideálně měla (což je nejčastěji způsobeno nedostatkem pohybu), dochází ke komplikacím, které se projeví na našem zdraví. Lymfa totiž klasicky odvádí z tkání našeho těla odpadní produkty metabolického systému, vodu nebo bílkoviny. Jinými slovy, čistí naše tělo od škodlivin. 

Odborníci doporučují podstoupit tuto masáž jednou až dvakrát do roka i jinak zcela zdravým lidem. Nejde jen o samotné povzbuzení činnosti lymfatického systému nebo odstranění celulitidy. Lymfatická masáž dokáže i zmírnit otoky, posílit imunitu, odbourat únavu a například i zlepšit stav pokožky. 

K lymfatické masáži by se nemělo přistupovat v případě, že trpíme nějakým onkologickým onemocněním, dlouhodobě zvýšeným krevním tlakem či zeleným očním zákalem. Tabu je v tomto směru například i akutní virové, eventuálně bakteriální onemocnění. A pozor, pokud lymfatickou masáž neposkytne erudovaný odborník, je možné, že kvůli nahromaděné lymfě Vás mohou postihnout kupříkladu nepříjemné otoky obličeje. Tato masáž se totiž může poskytovat jak ručně, tak i pomocí moderních přístrojů – v tomto směru spíše záleží na Vás, většina center má možnost obojího. 

Pokud ale máte dlouhodobé problémy s prouděním lymfy, nespoléhejte se jen a pouze na masáže. Někdy je nutné po doporučení lékaře nosit kompresní punčochy, doporučuje se i břišní dýchání, stoupání na špičky a tak podobně.

Žádné komentáře:

Okomentovat